Mauri Männistö Ihmisten välisen vuorovaikutuksen, vapaiden mielipiteiden sekä hyvinvoivan maapallon puolesta

Arkadianmäen Lyhyt Historia – Spektaakkeli, mestarinäytös ja deus ex machina

  • Kuva: en.wikipedia.org
    Kuva: en.wikipedia.org

Arkadianmäen nelivuotinen mestarinäytös on ohi. Esirippu sulkeutuu. Kansalla on aika päättää viheltääkö vai taputtaako. Ensin pitää kuitenkin selvittää oliko se komedia, tragedia, farssi vai pellesirkus. Kaikkiin oli ainekset ja loppunäytös mahtava. Juuri ennen loppua lavalle tuotiin juonen huipentava deus ex machina, koneella lennätettävä jumala, joka näytti pelastavan kaikki näyttelijät suurelta tuholta, mutta sen jälkeen tämä jumalanteatteri viskoikin katsojien päälle sitä itseään kahmalokaupalla.

Mikäkö oli tämä esitys? No sote-spektaakkeli tietenkin. Kaikkien aikojen kallein suomalainen kansannäytelmä, jonka käsikirjoitus ei voinut olla kuin tiimityötä sellaiselta porukalta, jossa kaikki ovat jollakin lailla rajoitteisia. Mukana on varmaan ollut sokeita, kuuroja, mentaalirajoitteisia ja eri tavoilla riippuvaisia.

Lystin kustannukset ovat huikeita. Koko neljä vuotta poliitikkojen pompottamina kaikki valtion ja kuntien työntekijät ja virkamiehet keräsivät pottia kasaan näytöksen kustannuksiin. Jokainen teki töitä vähintään 20€ tuntipalkalla vähintään pari viikkoa vuodessa neljän vuoden ajan. Kun tätä porukkaa on neljännesmiljoonan verran, voitte kuvitella sen määrän, mikä tuhraantui pelkästään näihin palkkoihin. Sen lisäksi käytettiin asiantuntijoita, konsultteja ja kokopäiväisiä komiteoita sen neljän vuoden aikana sumeilematta.

Heidän palkkansa ei ollut 20 tuntia vuodessa ja 20€ tunti, vaan ihan jotain muuta. Painettiin papereita ja selvityksiä - rahasta ei ollut pulaa. Sitä pantiin menemään satoja miljoonia, ellei miljardia, ja ylikin päästään, jos loppusumma lasketaan. Toivottavasti tämä ei ole ollut elvyttävän finanssipolitiikan tarkoituksellinen ilmentymä, jossa investoimalla julkisia menoja lisätään. Elvyttävässä finanssipolitiikassa investointien tulisi olla tuottavia. Tässä tapauksessa on heitetty rahaa Kankkulan Kaivoon. Vieläpä niin, että tehdyt virheet maksavat tulevaisuudessa lisää, ellei asioita saada oikeille uomilleen.

Kun tätä touhua tehtiin, matkan varrella monet asiantuntijat jo huomauttivat, että asiassa ollaan tekemisissä perustuslaillisen kysymyksen, kunnallisen itsehallinnon, kanssa. Kuulin yhdeltä tällaiselta asiantuntijalta, että hänelle siitä naurettiin ja sitä pidettiin vitsinä. No tiedämme, että juuri tähän vitsiin loppunäytös päättyi. Heti sen jälkeen kun Sipilä lennähti lavalle jumalaisella tavallaan, niin asia valkeni muillekin. Hanke kaatui ja lavalta alkoi tulla tavaraa katsojien niskaan.

Tuolla rahasummalla mitä tärveltiin, olisi kunnanlääkäreitä voitu pitää viroissaan, olisi soppalan ovia voinut pitää auki pienissäkin kunnissa ja olisi köyhää kansaa voitu auttaa. Nyt sen sijaan alettiin ennakoida tulevien leikkausten suuntaa ja luopua paikallisista palveluista sekä ostaa niitä ulkopuolisilta. Köyhiä ja sairaita hyppyytettiin paikasta toiseen ja maksettiin matkakustannuksia. Tämä se vasta maksoikin.

Sosiaalihuolto ja terveyspalvelut ovat kyllä kutistuneet, mutta suurella rahalla. Jonkin verran vähemmän palkkoja ollaan maksettu ja rakennuksia on saatu tyhjennettyä. Ongelma on siinä, että kun palkkoja maksetaan vähemmän, niin työttömiä tulee enemmän. Kun taas rakennuksia tyhjennetään, niin niitä joudutaan lämmittämään turhan edestä. Kun työtä ei teetetä, niin sitä joudutaan ostamaan. Palvelujen ostaminen onkin nelinkertaistunut tämän säästämisen aikana. Työttömiksi jääneet eivät maksa yhtä paljon veroja kuin työssä käyvät.

Palveluiden myyjät taas ovat isoja kansainvälisiä firmoja, jotka voitoistaan eivät maksa kunnille veroja ollenkaan, vaan kierrättävät voittonsa veroparatiiseihin. Täysin toisin kuin ajateltiin, tämä keskittäminen ja ulkoistaminen ei pienennä kunnan menoja, vaan pienentää kunnan tuloja.

Kunnanlääkärit ja apteekkarit maksavat veroja, lopetetut sosiaali- ja terveyspalvelut aiheuttavat työttömyyttä ja lisäävät menoja, eikä tyhjiä tiloja kukaan kuolevissa kunnissa osta.

Rakennuksella timpuri käski lautapoikia hakemaan neljänmetrin lautaa. Pojat menivät lautakasalle mitan kanssa. Toinen oli mitan päässä ja toinen katsoi lukemat 4,10 meriä. Kaveri sanoi, että anna kun minä mittaan, vie sinä tuo mitan pää toiseen päähän lautaa ja minä katson lukemat. Taas tuli 4,10 metriä.

On se piru pitkä ja vielä molemmista päistä päättelivät pojat ja kumpikin sahasi omasta päästään 10 senttiä pois.

Tuntui tämä Sote-homma olevan Arkadian mäellä kuin entinen ikkunaton tupa. Siellä porukka juoksutti yksiä hölmöläisiä kantamaan säkillä valoa sisään ja toisia kantamaan pimeää pois. Onneksi menee remonttiin mokoma torppa, jos siellä Sibelius-Akatemian salissa olisi vaikka sähkövalot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Saako sitä mitä tilaa? Jos, tilaan kirjoituksen työttömyydestä. Siitä, jota herrat vaalii ja ylläpitää. Siitä, jonka turvin suuryritykset saavat valtiolta tulonsiirtoja orjain palkattoman työn tautta. Ja siittäkin (huom. persulainen sanavalinta), jossa Suomi on EU:lle ikärasismia opettanut.

Ei silti, onhan sotekin mukavaa, niille joilla sitä on.

Käyttäjän MauriMnnist kuva
Mauri Männistö

Katriina, minä olen mielestäni kirjoittanut työttömyydestä jokaisessa näissä blogi-kirjoituksissani, myös tässä. Työttömyyden syitä olen luetellut, investointien suuntautuminen ulkomaille, rahapolitiikan muuttuminen sijoituspolitiikaksi tuottamisen sijaan, automaation tuleminen tuotantoon ja erityisesti politiikan muuttuminen siihen suuntaan, että julkisesta rahoituksesta ja palveluista luovutaan ja kaikki sijoitetaan vain yksityisten firmojen tukemiseen. Tolkuton leikkauspolitiikka, jota hallitus on harjoittanut on vähentänyt työntekijöitä julkiselta puolelta. Opettajia, sairaanhoitajia, sosiaalihoitajia, postikuljettajia ja valtava määrä muita on työtä vailla leikkauspolitiikan myötä. Samalla kansan ostovoima vähenee ja tuotanto supistuu. Tämä on noidankehä. Vähennetään menoja, koska on työttömyyttä, samalla vähennetää töitä koska muusta ei julkinen talous juuri voi säästää kuin palkkojen maksusta. Näin tehdään lisää työttömyyttä. Juustoa ei voi loputtumasti hyölätä, leikata ja sahata kohta jäljellä ei ole kuin puruja. Tämä on ollut selkeä sanomani. Leikkauksien aika pitäisi nyt viimeinkin lopettaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tarkemmin ajatellen: ketkä sen tulonsiirron saavat? Kepu-kansanedustajan karjatila vai mikä? Monikin työnantaja hyötyy suurtyöttömyydestä. Jota hallitus on hoitanut ennen näkemättömän taitavasti vaalien, lisäten ja työttömiä työttömyydestä syyttäen.

Mennä viikolla pitkäaikaistyötön kertoi yleisötilaisuudessa osastaan ja saamastaan kohtelusta. Siellä vähintään viisi poliitikkoa alkoi syytellä häntä ym. työttömiä:
- huonoja työnhakijoita, pitäisi olla sellainen taitava hakija että erottuu 50:stä ja ainoana saa paikan,
- ollut varmaankin työssä omapäinen,
- ei ole tarpeeksi koulutettu [vaikka kyllä se mies oli, akateeminen pa-työtön "huippuosaaja"],
- ei ole hakenut tarpeeksi monia paikkoja [kyllä se mies oli hakenut],
- ei ole hakenut kuin omalta alaltaan [oli se mies hakenut]

Meinaan vaan [tässä olevan kirosanan sensuuri söi] vaikka en minä mitään meinaa: ovatko, arvon ministeri ja muut poliitikot, puoli miljoonaa suomalaista työttömiä siksi että ovat liian huonoja työnhakijoita eivätkä osaa itseään tarpeeksi kehua??
Kun työnantajalle maksetaan orjan työstä korvausta mutta orjalle ei, niinkö sen pitikin mennä. Jään odottamaan kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat