Mauri Männistö Ihmisten välisen vuorovaikutuksen, vapaiden mielipiteiden sekä hyvinvoivan maapallon puolesta

Lääke työttömyyteen: VR:n myymisen sijaan valtio voisi ostaa pari telakkaa

  • Kuva: en.Wikipedia.org
    Kuva: en.Wikipedia.org

Sitä nyt on sitten työttömyyttä ja se työttömyys vaan lisääntyy. Sitä on sitten menoja valtiolla ja kunnilla, kun työttömyys lisääntyy. Viisaat vaalikyselyiden tekijät ovat nyt esittäneet valtioviisaan hallituksen ensin esittämän kysymyksen: Mitä leikkaamalla tasapainottaisit valtion ja kuntien taloutta?

Pikkuisen ovat konstit vähissä, jos tasapainottaminen tarkoittaa aina ja vain menojen vähentämistä. Se on semmoista pohdiskelua, että vaakakupit saadaan tasapainoon ainoastaan nostamalla punnuksia toisesta kupista pois, ja jättämällä jyvät toisessa kupissa silleen. Jos tämmöistä taloudenpitoa pitkään jatkaa, niin kohta myllynkivet jauhavat vain hiekkaa toinen toisistaan. Joskus olisi ihan paikallaan tasapainottaa lisäämällä jyviä.

Melkein kaikki julkisen puolen menoleikkaukset ovat työpaikkojen vähentämistä. Julkisella puolella on pyritty säästämään vähentämällä hallinnollisia työpaikkoja lähinnä eläköitymisen myötä. Ihmisiä ei ole suoranaisesti irtisanottu, mutta virkoja on lakkautettu. Väkimäärä on vähentynyt ja työttömyys lisääntynyt. Valtion ja kuntien liikelaitoksissa puolestaan on suoraan väkeä vähennetty suorittavasta portaasta. Valtiojohtoiset teollisuuslaitokset ovat käyneet yt-neuvotteluja ja laittaneet porukkaa kilometritehtaalle. Valtion liikelaitoksia on myös myyty ulos ja taas väkeä on vähennetty.

Itella (eli nykyinen Posti Group) on yksi takavuosien esimerkki yrityksestä, joka ennen oli ihan oikea valtion Posti. Ei nimen vaihtaminen takaisin ymmärrettävään muotoon tee siitä enää entistään. Toimipisteitä on suljettu ja ihmisiä on laitettu pihalla. Näillä tasapainottavilla toimilla on saatu aikaiseksi ensiksi se, että työpaikat ovat vähentyneet ja sitten se, että verotulot ovat vähentyneet ja kolmanneksi se, että menot ovat lisääntyneet työttömyyden vuoksi. Lopuksi vielä ostovoima on vähentynyt ja kauppa on hiipunut.

Lukaise ihmeessä, mitä asiasta sanoo tuloksellisuustarkastusyksikön päällikkö, ylijohtaja Vesa Jatkola Valtiontalouden tarkastusvirastosta.

Suurin osa julkisenpuolen työpaikoista, kuten nykyään muistakin työpaikoista, on palveluita. Ulkoistamalla kuntien ja valtion palveluita ei ole luotu työpaikkoja, vaan vähennetty niitä. Jos lehmät lyödään lihoiksi, on pakko ostaa maito kaupasta. Kauppiaat ottavat siitä kyllä omansa. Yksityisen firman pitää tuottaa voittoa, kunnalle tai valtiolle riittää, että hommat pyörivät.

Tämä menoleikkauspolitiikka on ollut holtitonta taloudenpitoa talousnobelisti Paul Krugmanin mukaan. Hän sanoi suoraan haastattelussa muutama päivä sitten, että Jyrki Kataisen hallitus on tehnyt karkean virheen leikkauksillaan. 

Vaikka tämä kaikki tiedetään, niin siitä huolimatta taloutta halutaan edelleen kurjistaa leikkauksilla. Talous hiipuu ja silti sitä yritetään hidastaa. Tämä nykyinen hallitus on virheensä tehnyt, mutta edelleen johtavat poliitikot haluavat leikata valtion ja kuntien menoja. Jotkut jopa sanovat suoraan, että valtion pitäisi myydä omaisuuttaan yksityisille. Kaikkeen liiketoimintaan pitäisi kuulemma mennä yksityiset edellä. Tämä nyt vaan ei ole toiminut, eikä toimi. Siksi olisikin paikallaan kääntää kelkka liukumaan, eikä lykätä sitä edelleen ylämäkeen.

Julkinen puoli voisi edelleen tuottaa itse palvelunsa, ja se voisi myymisen sijasta aktiivisesti hoitaa omia liikelaitoksiaan. Valtio voisi lisätä liiketoimintaansa ja se voisi myös ostaa uusia osakkeita sellaisista yrityksistä, jotka oikeasti työllistävät. VR:n myymisen sijasta voisi suunnitella vaikka parin telakan osakkeiden ostoa. Pääministerin puhe siitä, että valtio ei voi työllistää, vaan se on yksityisen tehtävä, on täyttä puppua.

Kyllä valtio voi, jos se haluaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiinnostava kirjoitus. Bloggaajalta haluaisin kysyä, että millä nämä valtion telakkaostokset maksettaisiin? Lainarahalla?

Käyttäjän MauriMnnist kuva
Mauri Männistö

Markulle: Joitakin hallituksen hokemia myyttejä olisi paikallaan purkaa. Ensinnäkin, Suomi ei ole ylivelkaantunut. Velkaa on jopa vähemmän kuin saatavia. Toiseksi, valtion kassa ei ole tyhjä, siellä on vieläkin käyttämätöntä ylimääräistä rahaa. Kolmanneksi, valtion menot eivät ole suuret ja kasvamassa, vaan ne ovat pienet ja pienenevät kaiken aikaa. Neljänneksi, taloutta ei nosteta nousuun leikkaamalla, vaan tekemällä tulosta ja huolehtimalla siitä, että pyörät eivät pysähdy.
Lisäksi parasta olisi ottaa lainaa silloin, kun korot ovat alhaalla, ja luottoluokitus kohdallaan. Sekin pitää muistaa, että Suomen kaksi isoa A:ta ja yksi pieni, ei ole kaksi keppanaa ja pinsneripurkki.
Rahaa on, vaikka toisin väitetään. Raha on nykyään sama asia kuin luottokelpoisuus.
Jos vähääkään uskoo ihan oikeita taloustieteilijöitä Harvardia myöten, niin hallaa tekevät Suomelle nämä Lutherin lailla pirunkuvioisia talousnäkymiä mustepullolla seinään heittävät nappulapoliitikot.

http://ketoharju.info/saatavakello/

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Englannissa kadutaan kaikkia rautateiden yksityistämisiä.
Niistä saatu tulo vietiin pois maasta, joten kansa ei saanut rahaa
kiertoon. Rahan tarkoitus on mahdollistaa seuraavan saajan toiminta, joten liiketoiminta siirtyi pois maasta, ehkä pankeille se sopii, kun maailman
suuret pankit saavat ne pieniltä pankeilta pois. Rahamekanismin väärentyminen ei yhtään auta tilannetta. Pankit siis päättävät mitä
rahoittavat, eivät maat.

Kiinassa kaiketi johtajat eivät ole halunneet yksityistää kansan omaisuutta, niinpä siellä on ollut joukko mystillisiä itsemurhia.

http://www.zerohedge.com/news/2014-01-06/head-chin...

Käyttäjän MauriMnnist kuva
Mauri Männistö

Näin se Tuula menee. Sitä vaan ei vielä täällä ymmärretä.

Toimituksen poiminnat